Persbericht shirtOn

Tijdens de tweede dag van de klimattop die in Nederland wordt gehouden, hebben wij ‘officieel’ Stichting shirtOn gelanceerd.
Daartoe hebben we onderstaande persbericht rondgestuurd.

 

 

PERSBERICHT

Stichting shirtOn start beweging tegen klimaatverandering

Met een extra T-shirt verwarm je jezelf en beperk je de opwarming van de aarde

Heilig Landstichting, 26 januari 2021 – ShirtOn wil op een positieve, laagdrempelige manier bijdragen aan het terugdringen van de klimaatverandering. Daartoe gaat het mensen stimuleren de verwarming van hun woning één of twee graden omlaag te zetten en het verlies aan comfort te compenseren met het aantrekken van een extra T-shirt of ander kledingstuk.
Daarmee bespaar je energie en beperk je de uitstoot van CO2 en de opwarming van de aarde.

 

Steentje bijdragen

ShirtOn wil bewustwording en gedragsverandering realiseren bij zoveel mogelijk mensen in Nederland door het geven van voorlichting via haar website, social media, presentatie en door het aanbieden van originele T-shirts om de daad bij het woord te voegen. De stichting richt zich op individuele burgers en op bedrijven en instellingen met pakketten om hun klanten of medewerkers te bewegen hun verwarming lager te zetten. Dorothé Derks, secretaris van shirtOn: “We zien dat mensen zich door de coronacrisis meer bewust zijn van het belang om klimaatverandering te voorkomen en daarvoor in actie willen komen, als het maar niet te ingewikkeld is. Met shirtOn bieden we ze een gemakkelijke manier om zelf een steentje bij te dragen.” ShirtOn wil ook kinderen en daarmee hun ouders bewust maken van het belang de verwarming een graad lager te zetten door het aantrekken van een extra T-shirt.

Isoleren woningen lukt niet, jezelf wel

Volgens Piet Grouls, voorzitter van shirtOn, gaat het niet lukken om woningen voldoende te isoleren en is een alternatief nodig: “De helft van de woningen in Nederland, ongeveer 3,5 miljoen stuks, is niet geïsoleerd. Om dit alsnog voor elkaar te krijgen, is een investering van plusminus 150 miljard euro nodig. Uit recente data* blijkt dat wij dat als maatschappij niet kunnen betalen of dat de investering niet meer loont in relatie tot de leeftijd van de woningen. Niets doen is echter geen optie”. Met de investering van €40.000,- die nodig is voor de isolatie van één woning kunnen 1.600 shirts worden aangeschaft en kan de boodschap van shirtOn breed worden uitgedragen. Dit is dan ook de eerste mijlpaal die de stichting hoopt te bereiken.

De stichting shirtOn is een initiatief van Jan Lücker, Dorothé Derks en Piet Grouls. De initiatiefnemers kennen allen een achtergrond als ontwerper of architect en zijn direct betrokken bij de ontwikkeling van de woningbouwopgave in Nederland.

Meer informatie over shirtOn staat op www.shirton.nl.

* Woonlastenneutraal koopwooningenverduurzamen: verkenning van de effecten van beleids- en financieringsinstrumenten. Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag, 2020. PBL-publicatienummer 4152

shirtOn