Duurzaamheid

Duurzame textiel

Bij een groot deel van de textielindustrie staat duurzaamheid (nog) niet zo hoog in het vaandel. Voor het telen van katoen worden veel pesticiden gebruikt. Voor het maken van een T-shirt heb je veel kostbaar water nodig. En de arbeidsomstandigheden van veel werknemers in de textielindustrie zijn ook vaak niet al te best.

Maar wat wil je ook als je in de winkel voor € 2,50 een T-shirt wilt en kunt kopen.


Dat willen wij niet. We hebben lang gezocht naar een leverancier met wie we met een gerust hart kunnen samenwerken.

En die hebben we gevonden. Onze T-shirts komen van een leverancier die duurzaamheid en goede omstandigheden voor de werknemers wel hoog in het vaandel heeft staan.

Alle T-shirts zijn gemaakt van 100 % GOTS-gecertificeerde biologische katoen. De keten van toeleveranciers is gecertifieerd door meerdere onafhankelijke organisaties.

 

 

Certificaten

Onze T-shirts zijn gecertificeerd door onderstaande organisaties:

GOTS

GOTS

GOTS is een internationale norm voor kleding en textiel.

GOTS-producten bevatten altijd biologisch katoen en gerecycled polyester. GOTS stelt hoge eisen aan stof, kwaliteit, milieu en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Afgezien hiervan garandeert GOTS ook volledige traceerbaarheid in de productieketen.

oekotex

OEKO-TEX

Oeko-Tex is een symbool dat aangeeft dat het kledingstuk geen schadelijke chemicaliën bevat.

Het garandeert dat het product voldoet aan REACH en voldoet aan de normen die vallen onder de chemische regelgeving van de Europese Unie.

FairWear

FAIR WEAR

Fair Wear werkt samen met merken die hun kledingproductie eerlijker willen maken. In 2019 zijn ruim 80 bedrijven aangesloten, die samen meer dan 130 kledingmerken uit tien Europese landen vertegenwoordigen. Alle merken die zich bij Fair Wear aansluiten, werken aan het implementeren van  acht arbeidsnormen van Fair Wear.

Fair Wear merken werken samen met fabrieken aan betere arbeidsomstandigheden. Ze erkennen en nemen hun verantwoordelijheid voor de omstandigheden waaronder hun kleding is gemaakt. Ze werken in de farbieken zelf aan betere arbeidsomstandigheden en passen ook hun manier van zakendoen aan. De beslissingen die managers van kledingmerken hier in Europa nemen, kunnen namelijk een enorme invloed hebben op de arbeidsomstandigheden in de kledingfabrieken aan de andere kant van de wereld. Deze twee kanten van de kledingketen kunnen niet los van elkaar worden gezien.

De acht arbeidsnormen van Fair Wear zijn:

  • Het werk wordt vrijwillig uitgevoerd. Oftewel: er is geen dwangarbeid.
  • Er is geen discriminatie op de werkvloer.
  • Er worden geen kinderen uitgebuit.
  • Werknemers mogen zich verenigen en collectief onderhandelen.
  • Werknemers krijgen genoeg betaald.
  • Er zijn redelijke werktijden.
  • De werkomgeving is veilig en gezond.
  • Er is een juridisch bindende arbeidsovereenkomst, oftewel, een eerlijk en wettig contract.