‘Zet ook de knop om’
In een nieuwe campagne voor energiebesparing adviseert de overheid de thermostaat niet hoger te zetten dan 19 graden. Thuis én op kantoor.
De overheid gaat zelf het goede voorbeeld geven, in een paar honderd Rijkskantoren gaat de verwarming twee graden omlaag. Daarnaast reserveert het Rijk de komende jaren 4 miljard euro subsidie voor de isolatie van 2,5 miljoen woningen. Deurdrangers, tochtstrips en brievenbusborstels moeten de mensen zelf aanbrengen. Burgers wordt ook gevraagd maximaal vijf minuten te douchen („Tip! Zet een liedje op van vijf minuten of korter”), bedrijven om vaker het licht uit te doen.
„Goed voor je portemonnee, het klimaat én het helpt ons om minder afhankelijk te worden van gas uit Rusland”, aldus minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66), die de campagne zaterdag met minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting, CDA) lanceerde in Delft, in een van de Rijksgebouwen met het hoogste gasverbruik.
Drie argumenten
Jetten noemde drie stevige argumenten, maar bepaald geen nieuwe. De gasprijs begon een jaar geleden al fors te stijgen door de rappe economische groei na de mondiale coronalockdown, in combinatie met een beperkte gasaanvoer. Klimaatverandering is ook al even gaande (desalniettemin voldeed Nederland vorig jaar opnieuw niet aan de klimaatdoelstellingen). En de afhankelijkheid van Russisch gas werd ook al ‘onwenselijk’ genoemd in 2014 (annexatie van de Krim, MH17).
Dus moet, volgens de slogan ‘Zet ook de knop om’, de thermostaat omlaag. Het advies van 19 graden is nieuw. Maar de oproep om energie te besparen niet. Sterker: fabrieken en kantoren zijn al sinds 1993 verplicht tot energiebesparing, de handhaving schiet echter tot op heden tekort.
Op een wrange manier heeft Klimaatminister Jetten nu het tij mee. „De oorlog in Oekraïne is een zet in de rug geweest om dit groots aan te pakken”, aldus Jetten. „Ik denk dat de mensen die wat sceptischer waren over energiebesparing nu ook wel de noodzaak daarvan inzien. De vanzelfsprekendheid van altijd beschikbare goedkope energie is weg.” Net als de prijs is Poetin een prikkel.
(bron: NRC Handelsblad | Leonie van Nierop, 02-04-2022)